Swanla Driehoek
- Suburbaan
- Urban Design
- Urban Management
Historie
Onze inspiratie vinden we in het landelijke karakter van de omgeving. De polderbosjes, bomenlanen, lange sloten met groene oevers en een diversiteit aan kruiden en grassen. Samen met Architectuur Maken is gezocht naar een zachte overgang tussen landschap en de woningen, waarbij de tuinen en gebouwen onderdeel vormen van het doorlopende groene beeld van de wijk.
Een nieuwe dorpsrand
De noordelijke dorpsrand Zevenhuizen in de Zuidplaspolder krijgt door ons plan een aantrekkelijk aanzicht en maakt een zachte overgang naar de open polder. De wijk opent zich naar het omliggende landschap met een centraal, wigvormig openbaar park dat ruimte biedt voor sporten en spelen. De woonbuurten en sportvelden liggen hier als kamers omheen. Het gebied, ooit bedoeld als uitbreiding locatie voor kassen, krijgt met de woningbouw en het openbare groen een kwaliteitsimpuls waarvan heel Zevenhuizen zal profiteren.
Wonen in Woud
De 212 woningen kennen een mix van verschillende typologieën geïnspireerd door de directe omgeving en ontsloten vanuit het landschappelijke park. Het eerste deelplan is Woud met 29 houtbouwwoningen.
Samen met Synchroon is gezocht naar een concept waarbij alle woningen profiteren van het groen. Ze staan daarom met de voordeuren naar de verschillende landschappelijke identiteiten. De woningen aan de parkscheg bijvoorbeeld hebben een veranda aan de voorkant die direct contact maakt met het openbare groen.
In het landschap is variatie gezocht in verschillende identiteiten. Door te werken met lokale soorten wordt in het park voorgebouwd op de kwaliteiten uit de omgeving. Natuurlijke oevers en dichtere bossages dragen bij aan de ecologische waarde in het groengebied. Verharding wordt minimaal toegepast. Door het hele gebied loopt De Slinger, een route van ‘shared space’ dat het sportpark met het dorp verbindt. Informele slenterpaden lopen tussen het groen door naar de buurt. Dichterbij de woningen liggen een informeel erf en een buurttuin waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kinderen veilig kunnen spelen.
Meer weten over dit project?
Abel vertelt je er graag over.