La Nouvelle Manufacture

Manufacture
Lausanne, Zwitserland

De ontwikkeling van een stedenbouwkundig ontwerp en masterplan als basis voor een nieuw gebied waarbij we La Manufacture letterlijk centraal zetten op een gematerialiseerd podium wat ruimte creëert voor meer experimenteel gebruik.  Een stedenbouwkundige opzet getrapt in hoogte en de introductie van een groen en levendig shared space. We trekken een ecologisch gebied het plan in, creëren maatschappelijke voorzieningen in de plint introduceren een gevarieerd programma. Met dit ontwerp creëren we het gevoel van vrijheid in de stad.

Klant: SBB Immobilien, Regie Chamot & Cie SA
Jaar: 2021 – heden
Status: Testplanning
Type: Gebiedsvisie
Locatie: Lausanne, Zwitserland
Programma: Een gemixt programma
Stedenbouw: ECHO & BETA office for architecture and the city
Landschapsarchitectuur: ECHO urban design
Architectuur: BETA office for architecture and the city
Locatie

De locatie ademt de potentie om voort te bouwen op een experimentele en creatieve energie. Het gevoel van vrijheid in de stad.

Een lastige plek, ingeklemd tussen de sporen, direct naast het monumentale gallische viaduct, gelegen in de rafelrand rondom het centrum van Lausanne.

In het hart van de locatie bevindt zich de internationale dans en theaterschool ‘La Manufacture; die gehuisvest is in een oude diamantslijperij fabriek. Na onze locatiebezoeken en gesprekken met de gebruikers werd duidelijk dat we La Manufacture centraal willen stellen in de ontwikkeling. Zichtbaar, verbonden, beleefbaar en op een podium in de buitenruimte. De buitenruimte stimuleert en activeert beweging, dans, performance, experiment en ontmoeting.

Het concept is mede tot stand gekomen door gesprekken en dialoogronden met stakeholders en betrokken partijen.

We stellen het bijzondere gebouw La Manufacture centraal

De nieuwe Manufacture wordt letterlijk en figuurlijk groter, centraler en opener. Hierdoor profiteren studenten, bezoekers en docenten niet alleen van meer mogelijkheden in en om het gebouw, maar kunnen ook aanverwante ontwikkelingen samenvloeien tot een samenhangend geheel van gebouwen en buitenruimtes.

We omarmen het gebied met natuur en groen

De wens naar een ecologisch (compensatie) landschap ten oosten van het plangebied is zowel een inspiratie als een voedingsbodem om het hele gebied als ecowijk te beleven en te ontwikkelen. De landschappelijke kwaliteiten van de eco-zone zetten zich voort aan de noord- en zuidkant van de site.

We zorgen voor een stevige verdichting die gepast reageert op de constellatie van de huidige manufacture

De nieuwe Manufacture is een verbindingspunt binnen zijn omgeving. Met openbare en semi-openbare ruimtes opent het programma zich naar de stad. Op verschillende verrassende en inspirerende plekken in de buurt kunnen studenten repeteren, experimenteren, optreden, pauzes nemen en de relatie met de stad steeds opnieuw laten nadenken. stad als de verbindingen met de aangrenzende wijken, op fysiek, programmatisch en visueel niveau.

De programmamix bestaat uit stedelijk programma met een sociaal en maatschappelijk karakter.

Nieuwe betaalbare huisvesting voor jongeren en studenten, een buurt woonkamer, sporthal, co-working spaces, hotel, foodmarket en horeca. Het versterken van de lokale (sociale) economie gaat gepaard met een sterke relatie met de shared space openbare ruimte met ruim baan voor langzaam verkeer. De buitenruimte is ontworpen als ruggengraat aan plekken waar studenten, bewoners, passanten, ondernemers en werkende stedelingen op diverse manieren collectief en individueel gebruik van kunnen maken.

De Rue du Grand-Pré

Eenvoudig, solide en vriendelijk. Als aanvulling op de shared space creëren stevige plantenbakken een veilige en rustige plek om te verblijven. Deze elementen bestaan zowel uit groen op het maaiveld, waar regenwater instroomt, als hooggelegen groen. Door de helling van de straat en de rechte lijn van de bakken ontstaat er aan de ene kant een zitrand en aan de andere kant een “stabar” voor lunch of koffiepauzes.

Het Manufacture platform

Ingedeeld op een eenvoudige en elegante manier. De effen gekleurde maaiveld is het element dat het meest opvalt. Het straatmeubilair dat is uitgevoerd in cortenstaal vormen robuuste toevoeging aan het industriële karakter Deze elementen zijn enerzijds praktisch: voor het stallen van je fiets, voor straatverlichting en om tegen de gevel aan te leunen, anderzijds vormen ze een uitnodiging om te dansen.

De overgang naar het landschap

De grens van de Manufacture naar het talud vormt een zachte overgang naar het landschap. Via trappen en schuine muren kunnen de leerlingen het landschap betreden. Er ontstaan informele plekken om te wandelen en ruimte om te dansen.

Het landschap op het talud

Het landschap op het talud is een rustige ruimte waarin paden zijn uitgesleten door gebruik. De indeling van het landschap en de elementen hierin zijn steeds minder “ontworpen”. De karakteristieke oneffenheid straalt af in een steeds meer ontspannen en natuurlijk landschap.

Meer weten over dit project?

Robbert Jan vertelt je er graag over.