Wilgenrijk Entree

  • Infrastructuur
  • Urban Design
Maassluis, NL

Precies tussen de stedelijke gebieden van Maassluis en Hoek van Holland, waar voorheen alleen poldergrond lag, is de gebiedsontwikkeling van een groot landschappelijk woongebied, Wilgenrijk in volle gang. Het nieuwe internationale hoofdkantoor van het landbouwbedrijf Lely, de Lely Campus bevind zich direct naast het gebied.  

ECHO heeft een ontwerp gemaakt voor de Cornelis van der Lelylaan,  de Arij van der Lelybrug en de nabijgelegen voet en fietsbruggen, die dienen als hoofdentree voor woongebied Wilgenrijk en de aangelegen Lelycampus. 

Klant: Wilgenrijk bv
Jaar: 2015 – 2018
Partner: Gebiedsmanagers, Converse Architects, IMd ingenieurs, Rene Knip
Status: Gerealiseerd
Type: Inrichtingsplan
Locatie: Maassluis, Wilgenrijk
Oppervlakte: 9 hectare
Programma: 7 bruggen waaronder 1 brug van 70 meter
Stedenbouw: ECHO Urban Design
Landschapsarchitectuur: ECHO Urban Design
Architectuur: ECHO Urban Design

Compleet en integraal


Om tot een complete en integrale oplossing te komen heeft ECHO samengewerkt met onder andere ecologen, civieltechnische ingenieurs, Wilgenrijk zelf, de gemeente Maassluis, het Hoogheemraadschap en  grafische vormgevers. In een integraal en multidisciplinair ontwerpproces bestaande uit vele open ontwerpsessies is ECHO met dit team tot een compleet en een integraal landschappelijk ontwerp gekomen. 

Thuiskomen


Hoe geven we mensen die het gebied vanaf de Westerkade het gebied inrijden direct het gevoel van thuiskomen, of ze nu daadwerkelijk thuiskomen, naar hun werk in de Lely Campus gaan of op bezoek zijn in Wilgenrijk.


Al vanaf het betreden van de overgang van de Uiverlaan naar de Cornelis van der Lelylaan wordt de automobilist gegrepen door de entree, gemarkeerd door een bomenlaan en een karakteristieke wit hekwerk. Om dit gevoel te versterken is de hulp ingeroepen van grafisch vormgever René Knip voor het vormgeven van onder andere de straatnaamborden. 

Infrastructuur snijdt door het landschap


Natuurinclusief Ontwerp


Hét aspect dat karakteristiek is voor zowel de brug, Wilgenrijk en de ontwerpfilosofie van ECHO is het gemaal – dat in de enige kolom van de brug is gebouwd. Niet alleen is de plaatsing van deze kolom bijzonder – hij is namelijk gebouwd op een eiland, dat zo is aangelegd dat het landschap niet aantast geword door deze ingreep. 


In het gemaal zijn vleermuizen- en vogelkasten verwerkt. Doordat het een waterrijk gebied is met lange lijnen is het een ideale plek voor vleermuizen om te foerageren. Ze gebruiken hun sonorsysteem om vast te stellen of er obstakels in de weg staan en open waterlijnen en wegenstructuren zijn daarom ideale vleermuizenroutes. waar ze nesten kunnen bouwen. Door deze twee functies, gemaal en steunpunt, te combineren met natuur ontstaat hier een bijzondere beleving. Door het gemaal in het steunpunt te verwerken blijft de ecologie, biodiversiteit, de recreatieve waarde en landschappelijke waarde van het gebied bewaard, of sterker nog – wordt het gestimuleerd. 

Integrale uitvoering van gemaal, brugkolom en nestkasten

Meer weten over dit project?

Robbert Jan vertelt je er graag over.