An unusual new residential court where the design of the outdoor space gives rise to encounters

Wevershof
Maassluis, The Netherlands

We created an ensemble of eight homes surrounding a courtyard that can be used differently due to its size and layout but always serves as a pleasant meeting place. 

Client: Wilgenrijk BV
Year: 2012-2016
Partner: Gebiedsmanagers
Status: Realised
Type: Urban plan, development plan
Location: Wilgenrijk, Maassluis
Program: 8 dwellings
Urban planning: ECHO urban design
Landscape design: ECHO urban design
Architecture: Converse Architects
Our resonance

A playful and diverse set-up

Inspired by the farmyard setting, we managed to create a playful and diverse layout in cooperation with the architect. This design ensures that the public space is experienced as very informal and quickly becomes a comfortable part of the neighbourhood. The clever parking placement frees the yard from any parked vehicles, so children can always play in the yard, and people can relax under the tree or have a neighbourhood barbecue.
 
The use of traditional Dutch materials not only completes the reference to the farmyard but also allows for sufficient natural water infiltration, thereby eliminating the need for surface water drains in the public space.
 
Thanks to intensive cooperation with the architect in the early stages of the process, the symbiosis between buildings and public space is not only reflected in the materials but also in the design and layout of the homes. As a result, all homes feature a clear transition zone to the yard through a raised terrace or verandah to the kitchen.
The homes also have a distinctly private back garden.

Want to dive deeper into our projects?

Robbert Jan can take you on a tour.