A former swimming pool site inspires a landscaped residential environment where sports, play, and exercise attractions encourage social interaction


Blinkert
Capelle aan den IJssel, The Netherlands

A reconfigured landscape framed by residential buildings with a sunken and playful (water) square at the heart of the area, surrounded by a green grandstand and a large multifunctional framework. We ensure social safety and inclusion by embedding private terraces and residential and collective entrances within the landscape. We hide the parking places under the sloping terrain.

Client: Van Wijnen
Year: 2020 – today
Partner: Conversation Next, Antea Group Nederland, VERO Digital
Status: In development
Type: Urban plan, development plan
Location: Capelle aan den IJssel
Program: 180 dwellings and public neighbourhood pavilion
Urban planning: ECHO urban design
Landscape design: ECHO urban design
Architecture: GROOSMAN architecten
Our resonance

A connecting, nature-inclusive design

We create a central meeting place by placing existing parts of the pool at the centre of the sloping park to connect the conversions. It becomes a place recognisable from the past and well-sheltered from the hustle and bustle of the surrounding roads and context.

Want to dive deeper into our projects?

Menno can take you on a tour.