Bekroond in Praag!

ECHO urban design en Mulder Zonderland hebben de finale bereikt van de internationale competitie voor de Prague Market Interspaces in Tsjechië. De tentoonstelling met alle ontwerpen die wereldwijd zijn ingediend, is deze week geopend op het terrein van de beurs in de Praagse markthallen, georganiseerd door CCEA MOBA.

Het project is uniek vanwege zijn gevoeligheid. De oude slachthuismarkten aan de Moldau-rivier zijn meer dan 100 jaar oud en samen hebben ze de monumentenstatus. Sinds de sluiting van de slachthuizen zijn er bedrijven, winkels, restaurants en creatieve industrieën ingetrokken.

De jury waardeert ons gedurfde concept. De rivierbiotoop wordt letterlijk en figuurlijk in de ruimtelijke ordening getrokken. Dit nieuwe ringpark is een integrale oplossing voor het realiseren van een ecologisch en klimaatadaptief robuust gebied en fungeert als intermediair voor de mensen uit de aangrenzende wijken en de ondernemers, bezoekers, creatievelingen en toeristen die de markt bezoeken.

Het project is een integraal duurzaam stedenbouwkundig ontwerp op zowel systeem- als detailniveau. Er ontstaat meer ruimte voor groen door regenwater in de marktstraten te bufferen en te voorzien van halfondergedompelde nutsgoten voor alle ondergrondse infrastructuren. De openbare ruimte is makkelijker en goedkoper te onderhouden en we zorgen in alle seizoenen voor de beste omstandigheden voor bloeiend en gezond groen.

Geïnspireerd door marktkenmerken uit het verleden, hebben we karakteristieke plekken binnen en rond de markt ontworpen. Deze flexibele openbare ruimtes bieden ruimte voor diverse evenementen en activiteiten en bevinden zich in en rond het geplande gebied. Dit sociale netwerk stimuleert de lokale economie en zet de locatie op de kaart voor de buitenwereld.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot 1 juli 2022.

Klant : Stad Praag
Ontwerp : ECHO urban design + Mulder Zonderland
Partners : Atelier YYYY projects, MTD Landschapsarchitecten, Spatiomatics, Filippo Bolognese
Organisatie: CCEA MOBA