Een groen sociaal parkmilieu waar mensen prettig samenleven

Parkbuurt
Hoogvliet, Nederland

Een klimaatadaptief en natuurinclusief stedenbouwkundig- en landschapsontwerp met 137 woningen en het masterplan Oedevlietsepark Hoogvliet met 317 woningen. Een locatie met bijzondere kwaliteiten om doorstromers en tweeverdieners binnen Hoogvliet een plek te geven.

Klant: Heijmans Vastgoed
Jaar: 2019
Partner: Gemeente Rotterdam
Status: Gerealiseerd
Type: Stedenbouwkundig plan
Locatie: Hoogvliet, Rotterdam
Programma: 137 woningen
Stedenbouw: ECHO urban design
Landschapsarchitectuur: ECHO urban design & Gemeente Rotterdam
Architectuur: RoosRos Architecten
Our resonance

De perfecte symbiose tussen stedenbouw en landschap

De stempels en stroken opzet uit de naastgelegen Meeuwenplaat is een uitgangspunt dat ECHO urban design heeft gebruikt om een eigentijdse structuur in de parkhoven te creëren. Dit zorgt én voor een geborgen gevoel én zo hebben we om de 12 grote volwassen bomen heen kunnen bouwen en deze centraal kunnen zetten in het ontwerp. Dat groen in de omgeving zorgt voor meer welzijn en mentale ontspanning is bekend, maar het effect van oude, diverse en volwassen bomen, voegt een gevoel van authenticiteit en bestaansrecht toe dat de nieuwe woonbuurt direct veel sfeer geeft.

De gebouwen, de architectuur en de mensen zijn te gast, het landschap gaat voorop.

De beeldkwaliteit principes van de architectuur zijn gericht op de samenhang met het landschap en de stedenbouw. Natuurlijke materialen, eenvoudige vormgeving, sprekende veranda’s die continue zijn in één taal geheel rondom de woonbuurt. De stempels zijn geaccentueerd door de hoeken uit te voeren in woningen met een plat dak. 

Details

De aandacht voor de overgangen zit in de details. De voortuinen zijn iets verhoogd waar mensen zelf een keuze hebben hoe ze deze materialiseren. In het verhoogde plateau is een plantvak met volle grond gerealiseerd om verticaal groen serieuze groeicondities te geven. Het groen groeit via staalkabels de veranda in wat zorgt voor een groen en weelderig beeld in de parkhoven. Door mensen iets verhoogd te laten wonen zorgen we voor voldoende privacy richting het park. Het trappetje naar het park toe wordt geflankeerd door een border met groen, hier zijn mensen vrij om de strook te beplanten naar eigen wens. 


 

Meer weten over dit project?

Robbert Jan vertelt je er graag over.