De Herwaert
- Urban Design
- Urban Management


Verborgen kansen aan de gouden rand
Ensemble 18, 19, 20 oogt op de Westersingel al decennia als een dissonant verlijmd geheel op deze historische plek: met de huidige te grote korrel en uitgestrekte vlakke gezamenlijke gevel verstoort het samengestelde pand het vloeiende, karakteristieke ritme van het beschermde Stadsgezicht Waterproject. Het ensemble straalt op geen enkele wijze uit dat het deel uitmaakt van de historische gouden rand. Wel gloort er hoop, mede dankzij verborgen kansen: de interne constructies en de achtergevel tonen nog steeds de structuur van drie panden. Voor de architectuur van De Herwaert putten we inspiratie uit het verleden. We hebben onderzocht welke architectonische elementen de verschillende panden van de gouden rand hun kenmerkende diversiteit en gelijktijdig hun samenhang weergeven. Deze kenmerken vormen de basis van een nieuwe, eigentijdse architectuur voor het pand aan de Westersingel 18, 19, 20.

Een sociaal-ecologische schakel in de stad
Met De Herwaert creëren we een informele, groene en veilige verbinding in de gouden rand van Rotterdam. Een passage voor bewoners, bezoekers, passanten, makers, ondernemers en werkenden. Een doorgang voor alle Rotterdammers die parken, pleinen en plekken verbindt tot een nieuwe natuurlijke route langs basisscholen, buurtzorg, kinderboerderij, kunst, buurthuizen, winkels en andere ondernemers.

Schakel op meerdere niveaus
De Herwaert vormt op meerdere niveaus een natuurlijke overgang naar zijn omgeving. De Herwaerttuin voegt, net als de Dierenhof en de Wijktuin, met een heel eigen identiteit karakter toe aan het Wijkpark. De Rotterdamse Stijl-bestrating loopt in één beweging van de Westersingel door de passage en vervolgens vanuit de tuin naadloos over in het padenstelsel van het Wijkpark en de daarachter gelegen buurten. Het transparante en hybride ontwerp verbindt dankzij optimaal zicht op elke plek. Daarnaast vormt beeldende kunst ook een verbindende laag: in de Herwaerttuin en de collectieve binnenruimtes is ruimte voor (lokale) kunst en beelden om de kunstroute langs de Westersingel te verbinden met de informele route.

De passage
De Herwaertpassage is de plek waar de verschillende verbindingen zichtbaar samenkomen. De keramische lijsten kaderen de verschillende ruimtes zichtbaar in, geven zicht op de huiskamer met de daghoreca, de woon-/werkentree, en zorgen voor een groen doorzicht naar de tuin, het paviljoen en het Wijkpark. De zijwanden en het plafond zijn vormgegeven op basis van opeenvolgende keramische lijsten die aan de huiskamerzijde vertrappen. Deze kaders creëren menselijke schaal en zorgen voor herkenbaarheid: ze borduren voort op de eveneens vertrappende kaders die je in, op en rond de panden overal ziet terugkomen. De passagekaders zijn bekleed met unieke circulaire 3D-geprinte keramische tegels.

De Herwaerttuin
Geïnspireerd op de klassieke tuin die ruimte bood aan natuurbeleving, bezinning en een goed gesprek, biedt het achtergelegen groene hof een eigen wereld in het stedelijke weefsel: de Herwaerttuin. De Herwaerttuin is overzichtelijk vormgegeven en biedt een weelderig, natuurlijk samenhangend decor met typische elementen uit de omsloten tuin. Hier vind je begroeide tuinmuren, een entreepoort, een klassieke as en elementen als een vijver, ruimte voor kunst en een bescheiden paviljoen. Dit paviljoen, dat dagelijks door de Makerij in gebruik is, oriënteert zich op het park, de tuin én de onderdoorgang. Zo activeren we het achterterrein in samenhang en zorgen we voor sociale controle.

Overgangen
De overgang naar het Wijkpark geven we zorgvuldig vorm. We behouden het bestaande hekwerk tussen het Wijkpark en het overpad (Het Laantje) en voegen in dit hekwerk een nieuwe tweedelige poort toe die, vergelijkbaar met de andere entreepoorten naar het Wijkpark aan de Kruiskade en de Gouvernestraat, openslaat richting Het Wijkpark. Voor een optimale openbare uitstraling en visuele verbinding met het Wijkpark toont het hekwerk langs de tuin zich transparanter dan de hekken langs de erfgrenzen van de private tuinen aan het park, die volledig begroeid zijn met hagen en/of heesters. De afscheiding blijft groen en vriendelijk, maar draagt ook bij aan de relatie tussen beide gebieden dankzij goed doorzicht.


Meer weten over dit project?
Robbert Jan vertelt je er graag over.