Woningen Parkbuurt Hoogvliet genomineerd.

STEM OP SOCIAAL ECOLOGISCH ONTWERP! Parkbuurt te Hoogvliet is genomineerd voor de Rotterdamse Architectuurprijs 2023! De woonwijk is ontworpen door ECHO Urban Design en RoosRos Architecten in opdracht van Heijmans Vastgoed en de Gemeente Rotterdam.

Groene hart.

In het stedenbouwkundig ontwerp zijn de beeldkwaliteitsprincipes voor de architectuur bepaald. Deze zijn enerzijds gericht op een passende aansluiting op de wederopbouw architectuur, met drielaagse- platte accenten op de hoeken als dragers van het gebied. Anderzijds is er veel aandacht gegeven aan de samenhang en interactie tussen de woning en de buitenruimte. Het sociale karakter wordt versterkt doordat de voordeuren van alle woningen via een veranda uitkomen in het groene hart wat de woonblokken verbindt.

‘Enerzijds is dat de soepele, integrale samenwerking tussen Heijmans, ECHO Urban Design, RoosRos en de gemeente Rotterdam. Anderzijds de sociaal-ecologische inhoud: er is veel groen, iedereen woont aan het park en/of aan het landschap. De licht gekantelde blokken zorgen voor geborgenheid en versterken de sociale cohesie te midden van het groen.’ – Robbert Jan van der Veen, ECHO Urban Design.

‘Wat ons betreft is dat het totaalplaatje van Parkbuurt: de integratie van de ingetogen architectonische aanpak en het groene landschapsplan. De veranda’s met de openslaande deuren, details in het metselwerk en de subtiele kleurnuances zorgen voor balans in de samenhang met het groen.’ – Mark Boschman, RoosRos Architecten.

‘De gezamenlijke ambitie voor het programma was: houd sociale stijgers in de wijk. Maar liefst 75% van de woningen is uiteindelijk gekocht door mensen die al in Hoogvliet woonden. Daarnaast trok het plan ook een nieuwe doelgroep aan waardoor er een gezonde mix ontstond tussen verschillende doelgroepen van verschillende afkomst. Zo zijn we in onze opzet geslaagd en is Parkbuurt een divers en levendig nieuw stukje Hoogvliet geworden.’ – Waldi van der Wilk, Heijmans.

‘We hebben elkaar scherp gehouden om de maximale kwaliteit te kunnen behalen. Alle woningen kregen een extra brede beukmaat om veranda’s met openslaande deuren te realiseren. Daarmee is de veranda een verlengstuk van de woning geworden en dat draagt zeker bij aan het succes van Parkbuurt.’ – Rob Wouters, gemeente Rotterdam.

Stemmen op ons project? Je kunt t/m 24 april 2023 stemmen. Klik hieronder voor de link.