Tentoonstelling plannen biobased en natuurinclusief bouwen op de Nieuwe Veemarkt in Zwolle.

Samen met Dok architecten, La-di-da, Copper8 en Naturalis doen we mee aan de ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen op de Nieuwe Veemarkt in Zwolle. Onze inzending "Op Stelten!" wordt nu (samen met de andere resultaten van de tweede ronde) tentoongesteld in de Elbertsschool.

Van 17 tot en met 23 mei 2023 worden drie plannen voor de Nieuwe Veemarkt in Zwolle tentoongesteld in de Elbertsschool. Deze plannen zijn het voorlopige resultaat van de prijsvraag die de gemeente Zwolle in samenwerking met het College van Rijksadviseurs heeft uitgeschreven voor biobased en natuurinclusief bouwen op het gebied van de voormalige IJsselhallen, dat zal worden ontwikkeld tot een gemengde stadswijk.

Prijsvraag

De gemeente Zwolle wil een voorbeeldfunctie vervullen bij de transitie naar een duurzame samenleving. Ambitieuze plannen op het gebied van groen, klimaat, water en duurzaamheid gaan hand in hand met bouwen aan communities: gemeenschappen waarin mensen zich gekend en gezien weten. Daarom heeft de gemeente een prijsvraag uitgeschreven onder ontwerpteams met de vraag om een plan dat biobased, natuurinclusief, betaalbaar en aanpasbaar is. De plannen bevatten onder meer woningbouw in diverse vormen, typen en prijscategorie├źn, een mobiliteitshub, kleinschalige werkruimten, (collectieve) voorzieningen en een aantrekkelijke buitenruimte. De winnaar van de prijsvraag wordt op 7 juli bekendgemaakt. De gemeente is van plan om aan de winnaar een opdracht te verstrekken voor de verdere ontwikkeling van het gemengde woon-werkblok binnen de gebiedsontwikkeling Nieuwe Veemarkt.

Tentoonstelling

De tentoonstelling vindt plaats in de Elbersschool, Nieuwe Veemarkt 34, Zwolle. De opening vindt plaats op woensdag 17 mei om 16.00 uur. Tijdens de opening zullen de ontwerpteams hun plannen toelichten. Daarna is de tentoonstelling te bekijken op:

  • donderdag 18 mei: 19.30 – 21.00 uur
  • vrijdag 19 mei: 15.00 – 17.00 uur
  • zaterdag 20 mei: 14.00 – 16.00 uur
  • dinsdag 23 mei: 17.00 – 20.00 uur

De gemeente wil graag weten hoe bewoners en andere geïnteresseerden over de plannen denken. Daarom worden de ontwerpen tentoongesteld voordat de jury de inzendingen beoordeelt. Bij de tentoonstelling kunnen bezoekers hun reactie op de plannen achterlaten. Deze reacties worden aan de jury meegegeven en toegevoegd aan het juryrapport. Het juryrapport wordt bij de bekendmaking van het resultaat van de prijsvraag gepubliceerd.

Jury

De jury van de prijsvraag bestaat uit Francesco Veenstra, Rijksbouwmeester (voorzitter), Joke Dufourmont, programmaontwikkelaar Circulaire Economie AMS Institute, Jan Willem van de Groep, programmaregisseur Building Balance, Maike van Stiphout, directeur DS Landschapsarchitecten, Vincent Taapken, directeur/eigenaar New Industry Development B.V., Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de Fysieke leefomgeving (stedenbouw/ wonen) en Gooitske Zijlstra, placemaker bij gooitz.
Secretaris van de jury is Cilly Jansen, Architectuur Lokaal.

Op Stelten!

De Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen op de Nieuwe Veemarkt in Zwolle is de tweede prijsvraag binnen het programma. Een nieuwe bouwcultuur, waarmee het College van Rijksadviseurs biobased en natuurinclusief bouwen wil stimuleren. Doel van dit initiatief is om vernieuwing en versnelling samen te laten vallen met de verduurzaming en verfraaiing van de woningbouw, waarbij de bouw in balans is met zijn natuurlijke omgeving. Bekijk de ontwerpplannen hieronder. Wil je de ontwerpplannen downloaden? Dat kan ook, klik op “download” en lees het op elk gewenst moment.