Prijswinnaar de Indische Buurt in Zwijndrecht.

De Indische Buurt in Zwijndrecht staat aan de vooravond van een grootschalige herontwikkeling. Het plan ‘De Bostuinen’ is geselecteerd als de toekomstige invulling van de buurt. We ontwikkelden een plan met circa 200 nieuwe en betaalbare (sociale en vrije sector) huur- en koopwoningen voor jong en oud, singles en gezinnen, starters en doorstromers. De groene woonomgeving met collectieve tuinen biedt ruimte voor ontmoeten, spelen en bewegen. De sloopt begint in 2024 en de eerste woningen worden opgeleverd in 2026.

Het team.

Gebiedsontwikkeling vraagt om veel kennis en ervaring. Voor de Indische Buurt hebben we daarom met zorg een ervaren team samengesteld dat bestaat uit medewerkers van verschillende bedrijfsonderdelen van ECHO Urban Design en uit externe partners.


Van links naar rechts.

ECHO Urban Design: Robbert Jan van der Veen; Lead Designer, Esmee Bais; Designer/ Projectleider en Margot Overvoorde; Landschapsarchitect.

Van Wijnen: Jeroen Roijers; Ontwikkelingsmanager, Barbara O’neill; Omgevingsmanager en Louise van de Worp; Duurzaamheidsmanager van Wijnen en Klimaatburgemeester Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht.

Fijn Wonen: Mark Willem Hofland; Accountmanager.

Venster Architekten: Richard Van Tiggele Lead Architect.

Conversation Next: Ap Van Der Pijl; Participatieadviseur.

Antea Group: Lennert Brouwer; Civieltechnisch Projectleider.

Van Spronsen Makelaars: Oene Mulder; Makelaar.

Depart: Hanneke van der Heijden; Concept


Wethouder RO: “Betaalbare woningen”.

Robert Kreukniet, wethouder Ruimtelijke ontwikkeling en projecten is trots op de ontwikkeling: Wij bouwen in de deze buurt betaalbare woningen en sociale huurwoningen en vergroenen daarbij ook. Effectief komt er meer groen bij dan er nu is. Een aantrekkelijke en gezonde wijk voor jong en oud.“ Liesbeth Groeneveld, bestuurder van Woonkracht10, zegt hierover: “Met deze ontwikkelingen richt Woonkracht10 zich op haar volkshuisvestelijke en maatschappelijke opgave.“

“Bostuinen”: nieuwe inrichting.

De Bostuinen is één van de projecten binnen Diztrikt. Onder die naam wordt de omgeving rond het station van Zwijndrecht de komende jaren groots aangepakt en opnieuw ingericht. De Indische buurt is onderdeel van het Stationskwartier en wordt een wijk met veel groen, een open karakter en kwalitatief goede woningen.

Invulling plannen.

Fase 1 van het project omvatte de nieuwbouw van 29 gezinswoningen aan de Sumatralaan. De volgende fase brengt een veel grotere verandering met zich mee. De sloop van verouderde woningen van Woonkracht10 en de gemeentelijke Basisschool de Dolfijn. Er komen meer nieuwbouwwoningen voor terug. De plannen omvatten de bouw van totaal 100 woningen voor Woonkracht10. Er komen 27 driekamerappartementen en 60 grondgebonden eengezinswoningen in verschillende huurprijsklassen en grootte en 13 vrije sector huurwoningen. Ook zal Van Wijnen 93 koopwoningen met zowel appartementen als grondgebonden eengezinswoningen voor eigen rekening en risico bouwen.

“Volksbuurt nieuwe stijl”.

Hiermee worden volgens de gemeente en Woonkracht10 “een volksbuurt-nieuwe-stijl gecreëerd waar trots, groei en verbinding centraal staan. Een groene omgeving met ruimte voor bomen en planten die je tegenkomt in een bos en collectieve tuinen voor de bewoners. Het vergroten van de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van zowel de woningen als de openbare ruimte zijn uitgangspunt in het plan.” Jeroen Roijers, ontwikkelings-manager bij Van Wijnen, vertelt: “Bij de ontwikkeling van het plan zijn we de Indische Buurt ingegaan om het DNA op te halen. We troffen een geliefde buurt aan, een echte volksbuurt. We voelden de trots van de oorspronkelijke bewoners die hier werkelijk ‘geworteld’ zijn. We raakten onder de indruk van de betrokkenheid: bij elkaar én bij de woonomgeving. Zo willen de bewoners het graag houden, en wij ook!”

Betaalbaar door concept “Fijn Wonen”

De Indische Buurt wordt volgens de gemeente “verrijkt met een divers woonprogramma. De nieuwe woningen worden geproduceerd in de woningfabriek van Van Wijnen. Fijn Wonen, één van de woonoplossingen van Van Wijnen, realiseert snel betaalbare, mooie en duurzame woningen van voorspelbare kwaliteit. Door de mix aan prijzen en segmenten wordt het een buurt waar bewoners de mogelijkheid hebben om wooncarrière te maken. Een plek waar blijvers zich thuis voelen en nieuwkomers aangenaam worden verrast.”

Planning.

Dit jaar start het team met de uitwerking van de plannen. In 2024 wordt gestart met het slopen en bouwrijp maken van de grond, waarna naar verwachting eind 2024 kan worden gestart met de bouw. De oplevering van de nieuwe woningen zal gefaseerd plaatsvinden vanaf medio 2026.