LAUREATE 40 UNDER 40

Robbert Jan van der Veen ontvangt Laureaat 40 under 40 European next new talented generation of designers.

Een Laureaat voor een van de 40  Europa’s meest veelbelovende  designers 2020-2021. In de lijst van Europese architecten, industrieel ontwerpers en landschapsarchitecten, is Robbert Jan de enige verkozen stedenbouwkundige. Een mooie onderscheiding waar wij als ECHO bijzonder trots op zijn. De jury roemt hem om zijn talent de nabije toekomst te beïnvloeden met directe impact op toekomstige gebieden en internationale steden. Het Laureaat  is uitgereikt door The European Centre for Architecture Art Design and Urban studies and The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design. Vanaf heden is de tentoonstelling ’40 Young European Architects with new Visions’ tot 10 januari te bezoeken bij het Euopean Centre Athens, Mitropoleos 74, Athens.

‘De stad van de toekomst is voor mij een plek waar mensen zich emotioneel mee verbonden voelen. Zich tot voelen aangetrokken. Daar waar de energie van het verleden weer tot leven komt. Het creëren van meerdere werelden op elkaar. Met als rode draad verbinding. Verbinding van mensen met plekken en vice versa. Groen en duurzaam. Voor een betere en hoopvolle toekomst’, aldus Robbert Jan.


Robbert Jan is oprichter en hoofd ontwerper van ECHO urban design en ontwerpdocent op de TU Delft. Onze opdrachtgevers en collega’s, maar ook studenten en docenten beschrijven hem als de persoon die visie durft neer te zetten en uit te stralen. Zijn werk wordt herkend aan bezieling en emotie. Het tot leven brengen van een bestaande plek waar mens, natuur en maatschappij met elkaar in verbinding worden gebracht. Onze opdrachtgevers herkennen hem aan zijn handtekening. Hij maakt van iets ingewikkelds een helder en inzichtelijke geheel. Robbert Jan brengt met zijn handschets een idee volledig tot leven. 

De toekomst beïnvloeden en inspireren zijn thema’s waar Robbert Jan zich dagelijks mee bezig houdt. Een van zijn actuele projecten is het ontwikkelen van de new urban design guide. Een praktisch en inspirerend boek over new urban design. Dit boek maakt inzichtelijk wat de kritische succesfactoren zijn voor de ontwikkeling van een nieuw gebied en helpt vakgenoten in het methodisch creëren van het heden, de toekomst, volgend jaar en misschien wel de volgende eeuw.

De jury selecteert de talenten om hun visionair denken wat wereldwijd beïnvloed hoe we een gebouw of gebied kunnen zien. Robbert Jan is geselecteerd door het uniek zijn in concept, esthetiek, innovatie en duurzaamheid. Een gifted mind, that will shape the future, aldus de jury.

Een overzicht van alle top architectonische projecten vind je in het boek ‘forty under forty’, te bestellen via deze link.