Jaarboek Landschapsarchitectuur en Stedenbouw

Trots zijn wij op een plek in dit jaarboek. Dit jaarboek presenteert de beste projecten uit de Nederlandse stedenbouw en landschapsarchitectuur. De aandacht wordt hiermee ook gevestigd op maatschappelijke kwesties als inclusiviteit, gezondheid en kansgelijkheid.

De opgave van de toekomst is wat mij betreft het vinden van het antwoord op de vraag: Hoe voort te borduren op de bezieling en emotie die al voelbaar is op een bestaande plek?’Aldus Robbert Jan van der Veen als spreker bij de presentatie van de uitgave van het Jaarboek van Landschapsarchitectuur en stedenbouw in Nederland 2021.

In samenwerking met Orange Architects, MORE Architecture, Studio Nauta, MoederscheimMoonen Architects, ECHO urban design  Stebru en Leyten won ECHO urban design de tender voor de ontwikkeling van ZOHO, Het Zomerhofkwartier in Rotterdam. In dit plan komen 600 nieuwe woningen op een harmonieuze manier samen met de bestaande identiteit.

De selectiecommissie erkent de maatschappelijke aandacht in dit project. De commissie onderstreept dat we aandacht hebben getoond aan vragen als: Hoe geven we vorm aan de woningbouwopgave zonder afbreuk te doen aan de publieke ruimte en voorzieningen, de transitieopgave zoals klimaat en energie in te passen en de bestaande gebruikers en bebouwing te respecteren. Ze noemen het een radicaal voorstel voor een gelaagde stad. ‘ZOHO legt met een gemeenschappelijke parkeergarage, een semi openbaar daklandschap, een publieke tribune en een ‘huiskamer’ voor bijeenkomsten, evenementen en buurtactiviteiten een fundament voor gemeenschapszin en wijkgevoel’, aldus de selectiecommissie.

ECHO urban design pretendeert niet de hele maatschappij te kunnen vormgeven. Maar we kunnen er met ons ontwerp wel voor zorgen dat we in een klein stukje buurt de mensen nog beter met elkaar om kunnen laten gaan en hopen daarmee visie te kunnen geven op de maatschappij.

In het jaarboek vindt u projecten die inspireren, agenderen en informeren. Bent u benieuwd naar deze projecten? U kunt het jaarboek bestellen via de online boekenwinkel van Uitgeverij Blauwdruk.