Prijswinnaar in internationale competitie

Mulder Zonderland en ECHO urban design zijn één van de prijswinnaars van de open internationale competitie voor de ontwikkeling van het nieuwe 'Gaswerkareal and Brückenkopf West' in Bern, Zwitserland. De 17-koppige jury, onder leiding van Martin Zulauf, waaronder Kees Christiaanse, Astrid Heymann en Thomas Pluger, besliste na vier dagen beraad over 5 prijzen en 2 'aankopen'. Ons plan won de 4e prijs. Interessante ideeën, inzichten en aspecten zullen door de eindwinnaar en de stad Bern worden meegenomen in de verdere uitwerking van het masterplan.

De site van de oude gasfabriek en de uitgestrekte natuurlijke rivieroevers eromheen leven en zijn ingesloten in het hart van de Bernse bevolking. De overblijfselen van de oude gasfabriek en de open ruimte eromheen zijn momenteel een speelveld voor mensen die willen ondernemen, experimenteren, sporten, uitgaan en recreëren. Een basis van waaruit wij ons verder willen ontwikkelen.

Juryrapport: Het “samenspel van natuur, industrieel niveau en stedelijke cultuur” komt tot uiting in zijn beslissende setting: de verdichting die in het noorden wordt geïnjecteerd en verstrikt raakt onder de Monbijou-brug staat in spectaculair contrast met de ruimte en weelde van het zuiden en langs de Aare gelegen groene ruimte waarin krachtige structurele plannen zich nestelen. Extreme dichtheid en typologische diversiteit zijn in strijd met de uitgestrektheid en kalmte van de weelderige natuur in het alluviale land.