De gemeente Harderwijk en team ECHO laten zich inspireren door de steden Amsterdam en Woerden.

We zijn geselecteerd als ontwerppartner voor de ontwikkeling van Kranenburg in Harderwijk. Het voormalig defensieterrein Kranenburg krijgt een nieuwe bestemming met o.a. woningbouw, maatschappelijke en ondersteunende functies. Hiervoor hebben we een inspiratie excursie georganiseerd met de gemeente Harderwijk.

Op 29 augustus bezochten we de steden Amsterdam en Woerden om inspiratie op te doen voor de ontwikkeling van Kranenburg. We bezochten o.a. in Amsterdam:

Het GWL-terrein. In 1997 werden de eerste woningen opgeleverd op het voormalige terrein van de Gemeente Waterleidingen in Amsterdam. Hier verrees een woonbuurt van zes hectare, autovrij en gebouwd volgens duurzame principes.

Westerpark. Dit grote groengebied met theater, bioscoop, expositieruimte en evenementenpodium draagt ​​de trotse naam Cultuurpark Westergasfabriek. Wat oorspronkelijk een klein 19e-eeuws buurtpark was, is verenigd met het uitgestrekte gebied van de ter ziele gegane gemeentelijke gasinstallaties.

Funenpark. Een woonwijk in Amsterdam-Centrum staan zestien woonblokken, elk met een ander ontwerp en ontwerper. In het Funenpark zijn voor verschillende doelgroepen, studenten, gezinnen en ouderen, woningen verrezen van sociale woningbouw tot en met koopwoningen in het duurdere segment.

We eindigden de dag in Woerden op Defensie-eiland; een autovrije groene woonwijk die door de drie fasen (noord, midden en zuid) wordt gevormd. Een getransformeerde, rustige en karakteristieke woonwijk. Een eilandverbinding tussen het station en de stad met de Nelson Mandelabrug als hoofdverbinding. En tot slot het oude wasserijgebouw waar verschillende ondernemers een horecazaak hebben opgezet.

Een dag waarin we elkaar op een andere manier hebben kunnen leren kennen. We keken naar het autoluwe, de omgang met historie, het groene en tegelijkertijd stedelijke karakter, maar vooral ook de sociale kant van de projecten. Want de belangrijkste vraag blijft altijd: “Hoe maken we niet alleen ruimtelijk een nieuwe wijk, maar hoe wordt een nieuwe gemeenschap gevormd voor de toekomst?”