Amstelwijck park in detail.

Het Amstelwijck Park in Dordrecht wordt steeds meer werkelijkheid. Er wordt nog gebouwd, maar de eerste bewoners zijn al ingetrokken, het water is gegraven en de beplanting groeit. Landschapsarchitect Margot Overvoorde ging samen met fotograaf Joep van Aert op bezoek om de voortgang vast te leggen.

Op het oude ziekenhuisterrein verrijzen de verschillende woningen in clusters, omringd door grote landschappelijke structuren. Enerzijds wordt de polderidentiteit het gebied ingetrokken met de watergang van noord naar zuid, anderzijds worden de natuurlijke kwaliteiten van de Oostkil het gebied ingetrokken met de parkzone van oost naar west.

Het park is nog niet aangelegd, maar de tuinen en overgangen naar het openbare gebied al wel. Daar zie je goed hoe de zorgvuldig uitgekozen beplantingstypes en vormgegeven hekwerken direct een bepaalde kwaliteit aan de plek toevoegen. Het gevlochten wilgenscherm met siergrassen ervoor geeft privacy maar oogt tegelijk natuurlijk. De tuinen aan de oever zijn ingericht met een schapenhekje, knotwilgen en vlonders aan het water. En aan de straten beginnen de lage hagen van Hemelse bamboe te groeien.

Het blijft bijzonder om te zien hoe de tekeningen van details werkelijkheid worden. Tussen de open bestrating begint het gras al te groeien, bewoners nemen de plek beetje bij beetje in gebruik en de beplanting voegt echt al wat volwassenheid toe aan de jonge nieuwe woonwijk.