Thuiskomen in een landschappelijk woongebied waarin je het hele jaar het gevoel hebt op vakantie te zijn

HOE GAAF! Afgelopen september plantten de nieuwe bewoners van Happy Days Zoetermeer bomen als startsein voor de bouw van de eerste fase van deze nieuwe woonwijk. De wijk waarin ontmoeting, gemeenschapszin en welzijn centraal staan.

In opdracht van ERA Contour maakten we het stedenbouwkundig- en landschapsontwerp. Aan de basis van het ontwerp liggen een onderzoek naar diverse leefstijlen en een onderzoek naar wat nu zorgt voor woongeluk. De resultaten leidden tot een inspirerend en vernieuwend woonmilieu. Het benaderen van plezier, betekenis en deugd is in de ruimtelijke omgeving een uitdaging. Eigenlijk zijn al deze ingrediënten afhankelijk van menselijk handelen en het feit dat mensen bepaalde activiteiten ondernemen vanuit zichzelf. Deze activiteiten kunnen gestimuleerd worden door de ruimtelijke omgeving. In je eigen privé omgeving, maar ook de directe omgeving met je naaste buren en vrienden en uiteindelijk ook in de openbare ruimte met mensen die je maar nauwelijks of helemaal niet kent.

De invalshoeken van plezier, betekenis en deugd worden gestimuleerd binnen vier ruimtelijke domeinen en overgangen daartussen: het privé domein, het collectieve domein, het semipublieke domein en het publieke domein. Veel wijken en steden hebben een harde overgang van privé en publiek en relatief weinig daartussenin. Er is weinig aandacht voor overgangen en het semipublieke en collectieve domein. Het andere uiterste is een camping of vakantiepark. Daar zijn veel meer domeinen tussen het privé en publiek domein, ruimte wordt geclaimd en loopt meer in elkaar over. Op vakantie en op de camping spreken mensen elkaar makkelijker aan, delen spullen en ondernemen gezamenlijk activiteiten; de plek waar diverse domeinen van geluk vertegenwoordigd en in balans zijn. Ook het parochiale en collectieve domein is hier aanwezig. Bovendien zijn de scheidingen hier minder hard en lopen deze juist vloeiend in elkaar over. Dit zorgt voor een hele andere beleving van de fysieke ruimten in vergelijking met een reguliere woonwijk. De uitdaging bij het ontwerpen van een nieuwe woonbuurt is de uitdaging om juist op de overgangen van privé (woning) naar openbaar vorm te geven, zodat een rijke interactie tussen de woning en de buitenruimte ontstaat.

Het gevoel van vakantie is in alle aspecten terug te vinden; de vrije verkaveling, het groene landschap tussen de woningen, het omringende bos, het buitenleven en de sociale interactie die wordt gestimuleerd door de verschillende ontmoetingsplekken in het plan. Je hebt je eigen woning, maar deelt ook een groot groen park met je buurt waar je allerlei activiteiten kan ondernemen: spelen, wandelen, fietsen, tennissen, vissen, hutten bouwen, ontspannen en ontmoeten. Net als op de camping vind je in het ontwerp een picknicktafel, is er ruimte om een balletje te trappen en met lekker weer kun je met de buren barbecueën. Happy Days is een woonwijk waar vakantie gevoel gestimuleerd wordt, met een rijke gelaagdheid, waarbij integraal is nagedacht over thema’s als ecologie, klimaatbestendigheid, duurzaamheid, ontmoeting en activiteit. Een plek waar de auto niet thuishoort. Een plek waarin je kunt ontsnappen aan de drukte van de stad en waarin het allemaal draait om buiten zijn.